Bratislava
19. decembra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) ocenila
najlepšie inovácie za rok 2024. Cieľom súťaže je vyzdvihnúť
potravinárske podniky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé a niekedy aj
netradičné inovácie, a zároveň motivovať a ponúkať inšpiráciu pre iné
firmy z odvetvia. Prvé miesto za inovatívny výrobok roka získala
spoločnosť Fairway club s výrobkom Kačacia pena s foie gras, priblížila
vo štvrtok PKS.
"Napriek tomu, že Slovenská republika nepredstavuje veľký trh, aj na
Slovensku môžeme nájsť podniky, mnohé z kategórie malých a stredných,
ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie alebo sa snažia vylepšovať
zloženie existujúceho portfólia. V mnohých prípadoch je práve inovácia
alebo snaha priblížiť sa špecifickým požiadavkám spotrebiteľa to, čo
zároveň otvorí potravinárovi dvere na oveľa väčšie a zaujímavejšie
trhy," uviedla riaditeľka komory Jana Venhartová.
Na druhom mieste za inovatívny výrobok sa umiestnila spoločnosť
Zvolenská mliekareň s radom výrobkov Zvolenský proteínový puding. Tretie
miesto obsadil výrobok Grahamová vianočkaaa od spoločnosti Penam
Slovakia.
Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a
vedeckej obce vyberala spomedzi prihlásených produktov tie, ktoré
spĺňali náročné podmienky hodnotenia, priblížila PKS. Medzi kritériá mal
patriť spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou,
netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k
zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny a obohatenie portfólia
výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.
Komora organizuje súťaž o Cenu PKS od roku 2018, v tomto roku tak išlo o siedmy ročník. "Problematika
inovácií a ich podpory na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských
podnikov rezonuje v odborných diskusiách, rovnako aj potreba užšej
spolupráce medzi výskumnými inštitúciami a potravinárskou praxou. PKS
preto organizuje rôzne podujatia k podpore inovácií," doplnila komora.